Alivencii și mălaiul

Alivencii

Fiindcă sunt în seria bucatelor moldoveneşti, să arăt cum prepar câteva feluri de bucate din naţionalul nostru păpuşoiu.

Aţi auzit de „Alivencii”. Prepararea acestui fel naţional moldovenesc, a degenerat şi el astăzi ca multe altele. Am văzut prin unele cărţi de bucate că gospodinele le fac cu ouă şi mai ştiu eu cu ce. Iată cum ştiu eu că se prepară acest fel.

Cu câteva ore mai înainte opăreşti cu lapte dulce cantitatea de făină de păpuşoi (porumb) cernut prin sită deasă: un kg. este destul pentru 5—6 persoane. Laşi să se răcească- După aceia pui ca un litru de lapte acru („chișleag“ se spune în Moldova la aceea ce rămâne după ce se ia smântână de pe oale) şi o mână de mărar proaspăt. Amesteci bine, pui şi două linguri bune de unt şi puţină sare. Frămânţi bine şi laşi să se dospească. Alegi, după aceea, câteva frunze de varză, le speli bine apoi le ungi cu unt proaspăt pe una din părţi. Pe partea unsă aşezi, în grosime de două degete, din această compoziţie şi pui deasupra a doua frunză şi dai la cuptor după oe-ai scos pâinea ca să nu fie cuptorul prea tare.

Când s-a rumenit bine, serveşti cu smântână foarte proaspătă.

Mălaiul

„Mălaiul” este o prăjitură ţărănească foarte „en vogue” pe vremuri în satele şi chiar în oraşele moldoveneşti.

Iată preparaţia.

Se cerne bine mălaiul apoi se opăreşte ou apă sau lapte dulce fiert. Laşi să se răcească. De o parte pregăteşti o mică plămădeală ca pentru pâine. Când s’a răcit malaiul opărit, i se adaogă plămădeala, sarea necesară, se frământă bine şi se lasă să se dospească.

Tava în care va fi copt se unge cu unt. După aceea se ia compoziţia se mai frământă puţin adăogându-i-se puţin unt, mărar, câteva linguri de smântână sau chișleag (lapte acru). Se aşează în tavă şi se pune lâ coptor. Pentru ca să nu plesnească, se unge deasupra cu făină de grâu subţiată cu apă.

Se serveşte caldă cu smântână; se poate mânca şi rece.

 

Crupuşoare de porumb cu lapte
Se iau crupele (boabele) de porumb se spală şi se fierb în apă cu sarea necesară şi o lingură-două de unt până ce au înflorit bine şi formează o pastă moale. Se aşează în farfurie lungă, se fac deasupra cu vârful lingurei şiruri de unghiuri în care se pune câte puţin unt şi se serveşte cu smântână sau brânză de oi proaspătă.

Cir de mălai cu lapte

Se cerne mălaiul printr-o sită cât se poate de deasă. Când laptele fierbe, se adaugă puţină sare, puţin unt şi malaiul sub formă de ploaie ca să nu se formeze cocoloaşe.

Să se aibă grijă la fiert ca să nu se îngroaşe. Se serveşte în ceşci sau în farfurie de supă.