Batoane cu nucă

Batoane cu nucă.
200 g stafide, 100 g curmale (fără sâmburi), 100 g nuci tocate mărunt, 2 pahare pesmet foarte fin din biscuiţi.
Stafidele şi curmalele se dau prin maşina de tocat. Se amestecă apoi cu nuca tocată mărunt şi cu pesmetul. Se formează apoi cu mâna batoane de mărimea dorită (de exemplu, 7 cm lungime, 2 cm. grosime). Se aşază pe un platou. Dacă se păstrează, se pun într-un vas care se poate închide. Se păstrează la loc uscat şi rece.

Elena Pridie, Rețete pentru sănătatea noastră

Batoane cu nucă

Alte rețete găsiți aici.

 

Nucile

Compoziţie chimică:

Proteine: 20%

Grăsimi: 63%

Hidraţi de carbon: 14%

Săruri minerale: Na 4 mg%, K 545 mg%, Ca 70 mg%, P 430 mg%, Fe 2,1 mg%.

Vitamine: A 4 mg%, B, 0,35 mg%, B2 0,10 mg%, niacin 1 mg%, C 15 mg%.

Proprietăţi: Nucile sunt alimente foarte nutritive. Valoarea lor energetică este de 705 cal/100 g. Au efect antiscrofulos, laxativ şi diuretic, vermifug, drenor cutanat şi limfatic, iar cercetări recente le conferă vădite proprietăţi anticangerigene, dacă se consumă de cel puţin 3 ori pe săptămână (în cantităţi moderate, desigur).

Curmalele sunt fructele palmierului Phoenix dactylifera, cunoscut sub numele de curmal sau finic, care face parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului și ale Peninsulei Arabice.

Mai este cunoscut și sub numele de „regele oazelor”.

curmale la super pretArabii deșertului au o deosebită apreciere pentru aceste fructe, considerând curmalele drept „sursă vieții”.

Nu numai că curmalul îi oferă călătorului fructele sale hrănitoare, ci îi oferă și o băutură dulce (dacă montează un robinet în trunchiul copacului).

În plus, curmalul oferă și fibre textile pentru confecționarea hainelor și funiilor, precum și umbră răcoroasă care să-l protejeze de razele arzătoare ale soarelui.