Castraveţi prăjiţi, Pateu de legume, Galete de fasole, Fasole albă la cuptor, Mâncare de legume

Castraveţi prăjiţi

Curăţă castraveţii, taie-i în mai multe bucăţi şi aruncă-i 4-5 minute în apă fierbinte. Scoate-i şi scutură-i bine de apă. Pune o lingură de pesmet şi bate-1 cu un ou întreg, adăugând şi ceapă tocată mărunt. Când totul s-a împreunat bine, pune înăuntru bucăţele de castravete. Apoi, în unt fierbinte, introduci bucăţelele de castravete, ca să se rumenească pe toate feţele.

Pateu de legume

Curăţă cartofi şi fîerbe-i în apă, trece-i apoi prin sită şi subţiază-i cu apă. în apă fierbinte pui: măcriş, spanac, varză, cicoare şi alte legume. Când totul e fiert, toci aceste legume şi le rumeneşti în unt. Ia o formă, unge-o cu unt, presară pesmet, toarnă jumătate din piureaua de cartofi, pune deasupra celelalte legume şi deasupra acestora restul piurelei. Aruncă bucăţele de unt şi pune la cuptor. în altă parte, ai fiert în apă: carote sau morcovi, napi, ţelină, sparanghel, le-ai tăiat în bucăţi, le-ai pus într-o formă între două straturi de piurea de cartofi şi le-ai copt, mult timp, la cuptor.

Galete de fasole

Ia o ceaşcă de fasole albă sau roşie şi pune-o 12 ore în apă, spre a se înmuia. Pune-o să fiarbă în apă caldă şi sărată, până ce vei putea strivi boabele în piurea, punând egală cantitate de miez de pâine fărâmiţat şi un ou crud. Turteşte această pastă ca să aibă grosimea unui deget, taie dintr-însa galete rotunde, pe care le tăvăleşti în pesmet sau făină. Topeşte o bucată de unt şi, când va fi fierbinte, pune galetele spre a se rumeni pe fiecare parte. Fiind gata, presară sare şi pătrunjel tocat.

Fasole albă la cuptor

Pune fasolea în apă fierbinte, spre a putea scoate uşor coaja boabelor. Şterge-le cu un şervet şi pune-le la cuptor, spre a se rumeni. Pune apoi fasolea să fiarbă în destulă apă şi acoperă oala. Când apa s-a evaporat, toarnă boabele într-o cratiţă şi sfârşeşte coacerea în cuptor, domol. Această fasole n-are nevoie nici de sare, nici de unt.

Mâncare de legume

Taie în bucăţi mari de aceeaşi mărime morcovi, ceapă, sfeclă, care au fost deja coapte la cuptor, punând şi o cantitate îndoită de cartofi. Adaugă untdelemn, un buchet cu pătrunjel, foaie de dafin, cimbru, frunză de ţelină, sare şi piper. Pune apă până la jumătate din înălţimea legumelor şi aşază câteva tomate pe deasupra. Dă la cuptor.