500 g rinichi de vită sau măruntaie de pasăre, 2 castraveţi muraţi, 2 pătrunjei, 1 ţelină, 1 ceapă, 4 cartofi, 2 linguri unt, 100 g măcriş sau salată, moare de pe castraveţi, smântână, pătrunjel sau mărar tocat, sare după gust.
Se, curăţă bine rinichii, se taie în 3—4 bucăţi, se spală, se acoperă cu apă şi se dau în clocot. Se scurg de apă, se spală din nou, se pune iar apă rece şi se fierb o oră, o oră şi jumătate. Legumele şi ceapa se curăţă şi se taie fideluţă, apoi se călesc în unt în oala de supă. Se iau deoparte. Castraveţii se curăţă de coajă, se taie şi se fierb separat. Cartofii se taie bucăţi mari şi se pun peste legume. Zeama în care au fiert rinichii se strecoară şi se toarnă peste acestea. Se fierb la foc mic 20— 25 de minute. Se adaugă castraveţii muraţi, moarea de castraveţi (pentru gust), măcrişul tocat sau salata. Sare după gust. Se lasă să fiarbă 5—10 minute, înainte de servire, în flecare farfurie se pun bucăţi de rinichi şi câte o lingură de smântână. Se presară cu verdeaţă tocată. Această ciorbă se poate face şi cu concentrat de carne şi se poate servi cu bucăţi de carne de viţel, miel sau pui.
Almanahul Ambianţei, editat de revista Steaua, revistă lunară a Uniunii Scriitorilor din România, Întreprinderea Poligrafică Cluj, 1990