Ciorbă țărănească, supă de găluști de griș, supă de trahana, supă de zarzavat, supă de tăieței, supă de pătlăgele roșii cu orez
Ciorba ţărănească
Tai câteva cepe în felii şi le pui să fiarbă în zeamă de pasăre sau în zeamă de carne, adăugând bucăţele de pasăre sau carne de vacă. Adaugi sare, ardei roşu pisat. Mai adaugi pătlăgele roşii când sunt, sau prune verzi necoapte, morcovi, frunză de ţelină, leuştean, toate tăiate mărunt. În timpul fiertului spumezi mereu. Când dai la masă, presari pătrunjel tocat.
Supă de găluşti de griş
Iei o bucată de unt şi îl baţi cu lingura până devine alifios. Adaugi gălbenuşuri de ouă, după cantitatea găluştilor ce doreşti să faci. Amesteci mereu. Apoi presări griș şi tot mereu amesteci. Albuşul ouălor îl ţii şi-l amesteci aluatului. Adaugi sare şi puţin pătrunjel tocat.
Faci, după aceea, găluştile, luând cu linguriţa porţiuni din aluat şi le arunci într-o cratiţă în care ai pus puţină zeamă de carne. Găluştile trebuie scoase una câte una şi aruncate în oală, unde fierbe toată zeama de carne care constituie supa. De unde rezultă că aceste găluști nu trebuie să fie fierte în toată cantitatea de supă ci numai într-o parte a ei.
Cantitatea mică de zeamă în care au fiert găluștile, se adaugă apoi cantităţii celei mari.
Găluștile sunt fierte când se ridică la suprafaţa zemei.
Supă de trahana
Faci trahanaua astfel: iei un kilogram de făină şi o amesteci cu 3 – 4 ouă. După ce s-a dospit complet, frămânţi coca, adăugând şi puţin lapte bătut. Treci prin ciur sau o strecorătoare cu găuri mari şi laşi să se usuce. Când s’a uscat o conservi la un loc răcoros.
Iei din ea şi o fierbi în zeamă de carne pentru ca să dai la masă.
Supă de zarzavat
Tai mărunt şi subţire zarzavaturi diferite : morcovi, ţelină, conopidă, varză dulce, fasole verde, mazăre boabe, bob verde, cartofi, napi etc. sau numai o parte din aceste legume. Le rumeneşti uşor în puţin unt.
Zeama de came o pui să fiarbă, când este în clocot mare adaugi legumele, dar nu toate deodată. Mai întâi pui morcovii care fierb mai greu, apoi treptat celelalte zarzavaturi, pumn cu pumn, evitând ca zeama să se răcească, dacă zarzavaturile ar fi aruncate toate deodată. Când arunci un pumn, aştepţi ca colcotul să reînceapă şi numai atunci arunci pumnul următor.
Când dai la masă, toci pătrunjel, îl presari şi adanul mici cuburi de franzelă prăjită.
Supă de tăieței
Tăieţeii se pregătesc astfel:
Pentru un pumn de făină un ou. Amesteci bine până ce amestecul e perfect. Atunci adaugi untul proaspăt în cantitate mică. Amesteci mereu şi frămânţi în mână. Când amestecul e deplin, laşi să se răcească şi să se dospească. Apoi acoperi cu un tulpan. Când s-a răcit pui aluatul pe o scândură, pe masa de bucătărie şi îl întinzi cu un sul până obţii subţirimea dorită. Atunci apuci aluatul de la un colţ şi îl răsuceşti ca un sul. Când sulul e destul de gros, tai cu cuţitul şi reîncepi un alt sul. Apoi, cu un cuţit foarte subţire tai coca care cade în şiruri subţiri. Dar, mai înainte de a o arunca în zeama de carne fierbinte, tăieţeii trebuie împrăştiaţi pe masa sau pe scândura bucătăriei, spre a se usca. Căci puşi în zeama fierbinte neuscaţi bine, s-ar preface în cocă crudă.
Supă de pătlăgele roşii cu orez
Această supă se face, fie cu zeamă de carne, fie, de regim numai în apă.
Iei o mică cantitate de zeamă sau de apă şi fierbi în ea atâtea pătlăgele cât doreşti să fie supa, mai deasă ori mai limpede.
Când pieliţa de pe pătlăgele se ridică uşor, acestea sunt fierte. Şi atunci le treci prin sită
În unt rumeneşti o cantitate de ceapă şi o treci prin sită şi pe aceasta. În altă parte prăjeşti orezul destinat supei pe care l-ai ţinut 1-2 ore în apă spre a se muia.
În zeama de came sau în apa destinată supei, torni piureul de pătlăgele, de ceapă, orezul cât şi zeama sau apa în care au fiert pătlăgelele, precum şi untul în care ai prăjit ceapa.
Adaugi o frunză de leuștean și una de țelină. Sărezi şi laşi să fiarbă până ce orezul este gata.
Adaugi şi puțin zahăr, după cum vrei să fie supa de dulce sau acră.
Unii pun şi un rântaş de făină făcut în untul în care a prăjit ceapa. Chestie de gust.