500 g făină, 20 g drojdie, 250 g nuci, 1 linguriţă ulei, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă rasă de sare, 3 dl lapte îndoit cu apă.
Siropul: 1 ceaşcă zahăr, 2 ceşti apă, 1 lingură apă de flori, miere (facultativ).
Se face un aluat ca de pâine cu puţin lapte şi mai mult moale: 1 kg făină, 30 g drojdie, circa 1/2 l apă, 1 linguriţă zahăr, 1 lingură ulei, 2 linguriţe rase de sare.
Se cerne făina în covată. Se moaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţină apă caldă (nu fierbinte, deoarece plămădeala nu mai creşte). Într-un vas de mărime potrivită se pune un pumn din făina cernută. Se face loc la mijloc, se toarnă drojdia muiată, se amestecă adăugând încă puţină apă până se face o plămădeală potrivit de moale. Se bate până începe să se facă băşici. Se presară puţină făină deasupra, se acoperă cu un. şervet şi se lasă să crească la căldură. Când a crescut, se pune în covata cu făina cernută mai înainte, se adaugă sarea, uleiul şi se toarnă câte puţină apă caldă, frământând bine, până nu se mai lipeşte de mâini. Aluatul trebuie să fie potrivit de tare, nu prea moale. Se presară făină, se acoperă şi se lasă în covată, la loc cald, să crească. Când aluatul a crescut, se iau bucăţi din el, se pun pe masa de aluat presărată cu făină şi li se dă formă rotundă sau lungă, după dorinţă. Se lasă să crească şi se coc la cuptor, la foc potrivit, aproape o oră.
După ce a crescut bine se fac colăcei în formă de 8. Se aşază în tava presărată cu făină, se lasă să crească, se ung cu ou şi se coc la foc potnvit. Se pregăteşte un sirop dintr-o ceaşcă de zahăr şi două ceşti de apă. Se curăţă, nucile, se macină si se amestecă cu zahărul pisat. Când colăceii s-au răcorit, se moaie unul câte unul, numai o clipă, în apă fierbinte, se scurg, se aşază într-un castron, se toarnă deasupra siropul în care s-a adăugat o lingură de apă de flori şi se presară cu nucă după dorinţă. În loc de sirop se poate turna miere de albine.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti