Cozonaci moldoveneşti
Reţetă pentru 5 kg. de făină
Se freacă într-o strachină 250 gr. drojdie cu 3 linguri de zahăr bine, până se face ca o cremă subţire. Deoparte se opăreşte 1/2 kg. făină cu 1 litru de lapte clocotit şi se freacă foarte bine, să nu se facă nici un cocoloş. Când s-a răcit cât suferă degetul, se adaugă drojdia şi 3—4 ouă întregi. Se bate totul împreună, şi se presară puţină făină, se acopere cu un şervet şi se pune la loc cald să crească. Între timp se freacă bine, în covată în care se va frământa aluatul: 100 de gălbenuşuri cu 4 linguriţe rase de sare, un pahar bun de vin cu rom, un baton de vanilie tăiat în 2—3 bucăţi şi la urmă 25 de albuşuri bătute spumă. Când plămădeala a crescut frumos, se toarnă în covată, iar strachina se limpezeşte cu o lingură sau două de apă, care de asemenea se toarnă in covată. Se amestecă plămădeala cu ouăle şi când sunt una, se adaugă 1—1/2 kg. de făină fină, cernută cu puţin timp înainte, şi se frământă bine şi mult. Aluatul trebue să fie ceva mai tare, căci se moaie când se pune zahărul. După ce se ştie exact câtă făină a intrat (socotind şi jumătatea de kg. din plămădeală), se pune câte 300 gr. zahăr pisat, de fiecare kg. de făină. Se frământă mereu şi se mai adaugă, pe rând, 5 pahare de vin cu unt topit, puţin cald, un pahar de vin cu untdelemn şi, la ultimul frământat, 100 gr. de unt proaspăt, de bună calitate. Frământatul trebuie să dureze în totul cel puţin 2 ore. Se presară cu făină, se acopere cu o faţă de masă, se aşează la cald, departe de uşă sau fereastră, şi se lasă să crească. Se procedează apoi ca pentru cozonacii obişnuiţi.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti