De vanilie. Se pune 1 l. de lapte să fiarbă cu un baton de vanilie şi 1/4 kg. de zahăr. Se bat într-un castron 4 gălbenuşuri cu 4 ouă întregi, peste care se toarnă cu încetul laptele cu zahărul.
Se trece totul printr-un tifon. Se aşează ceştile ce vrem să umplem într-o tavă destul de încăpătoare, ca să circule apa între ele. Cu lingura se umplu pe rând ceştile cât mai pline, căci crema va scădea la fiert. Se toarnă apoi apă clocotită în tavă, servindu-ne de o pâlnie, ca să nu intre apă şi în ceşti. Se dă la cuptor şi se acopere totul cu un capac mare. Focul trebue să fie potrivit, astfel ca apa, deşi foarte fierbinte, să nu fiarbă în clocot mare. Crema în ceşti de mărime obişnuită, se ţine la cuptor între 25 şi 30 de minute. Când ceştile sunt mai mici, se ţin ceva mai puţin. Se încearcă dacă e gata, scoţând o ceaşcă din apă, şi aplecând-o puţin într-o parte, crema trebuie să se ţină, fără să fie prea întărită. Se scot cu totul, şi se lasă să se răcească, mai ţinându-le vreo 10 minute în apă. Când se scot din apă se şterg ceştile cu un şervet. Se servesc cu frişcă bătută sau „langues de chat”.
Cremă de zahăr ars. Se face întocmai ca mai sus, punând să se ardă jumătate din cantitatea de zahăr într-o cratiţă. Se sting cu 2 linguri de apă şi se amestecă cu laptele şi cu restul de zahăr.
Cremă de cafea. Se adaugă în lapte, după ce acesta a fiert, 3 linguri de cafea concentrată, micşorând cu tot atâta, de la început, cantitatea de lapte.
Cremă de ciocolată. Se moaie într-o cratiţă 200 gr. de ciocolată tăiată bucăţi cu 2—3 linguri de apă, pe marginea maşinii. Se freacă până se face ca o cremă. Se adaugă cu încetul laptele cu zahăr şi se amestecă apoi cu ouăle.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti