
-4 dovlecei mijlocii;
-4 cepe mari;
-4 morcovi;
-1 lingură nucă pisată;
-1 linguriţă boia de ardei dulce;
-1 legătură mărar;
-2 linguri ulei;
-1 pahar orez (150 g);
-1 lingură vegeta sau puţină sare;
-1 pahar suc de roşii.
Dovleceii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în două pe lăţime. Fiecare bucată astfel obţinută (care este ca o buturugă în miniatură) se scobeşte de miez, lăsând pereţii de cca 1 cm grosime. Miezul nu îl aruncăm (din el putem face supă).
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei şi puţină apă. Morcovii se dau pe răzătoarea mare şi se călesc împreună cu ceapa. Oprim focul şi punem ceapa şi morcovul într-un castron. Adăugăm orezul, ales şi spălat, vegeta, boiaua, mărarul tocat mărunt şi nuca pisată. Se amestecă totul bine şi cu această compoziţie umplem dovleceii cam trei sferturi. Fiecărei buturugi de dovlecel îi punem un capac fie din miezul pe care l-am scos din ei, fie din alte legume pe care le avem în casă: rondele de morcovi, frunze de varză etc. (În loc de acestea, se poate presăra deasupra făină şi conţinutul nu se va împrăştia).
Aşezăm frumos dovleceii umpluţi într-o cratiţă, cu căpăcelul în sus, îndesat bine ca să nu se îndepărteze de la locul său în timpul fierberii, iar deasupra lor turnăm sucul de roşii şi apă care să-i acopere cu 2-3 cm. Dăm eraţi ţa la cuptor şi, de când încep să clocotească, lăsăm să fiarbă cam 30 minute. Din când în când, luăm cu lingura din zeamă şi punem peste dovlecei, care au tendinţa să se ridice, aceasta pentru a nu rămâne uscaţi, fără zeamă.
Se servesc ca felul doi, cu smântână sau iaurt, şi sunt delicioşi. În loc de nucă pisată se poate folosi: pastă de soia sau 3-4 linguri ciuperci fierte mărunţite.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa