Se curăţă fasolea, fie fasole verde fidea, ori albă grasă, dar care să fie tânără şi fără aţe. Nu se spală. Deoparte se amestecă pentru 5 kg. fasole, 1/4 kg de zahăr tos cu 1 kg sare. Se aşează în borcane un rând de fasole, unul de sare cu zahăr, rânduri, rânduri. Până a doua zi fasolea se lăsă, şi se umple iarăşi cu fasole, sare şi zahăr. Se apasă cu două scândurele încrucişate sub marginea borcanului, astfel ca apa pe care a lăsat-o fasolea să le cuprindă până sus. Se leagă borcanul cu hârtie pergament şi se ţine la loc uscat şi răcoros. Înainte de întrebuinţare se spală cantitatea necesară pentru o mâncare. Pe maşină avem pregătite 2 cratiţe cu apă suficientă. Când dă apa în clocot, se pune fasolea într-una din cratiţe, dar nu toată odată, ci tot câte o mână, ca apa să nu stea din fiert. Se lasă să fiarbă 1/4 de oră. Se scoate cu lingura cu găuri, punând-o pe maşină în cealaltă cratiţă, în care apa trebuie deasemenea să dea în clocote. Se ţine până e gata fiartă. Fasolea astfel pregătită va fi fragedă şi potrivit de sărată. Din lipsă de zahăr, se poate micşora cantitatea de zahăr, sau se poate lăsa cu totul la o parte. Fasolea se va păstra tot atât de bine, va fi însă ceva mai puţin gustoasă.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti