Se pune la foc, într-o cratiţă potrivit de mare, un litru de lapte cu jumătate baton de vanilie. Se bat într-un castron 6 albuşuri de ouă în care se adaugă, după ce s-au făcut spumă 100 gr. de zahăr pisat, şi se mai bate, până se ţine albuşul tare. Când laptele începe să fiarbă, se trage cratiţa pe foc mai mic, astfel ca laptele abia să mai dea în clocote. Cu o lingură mare de masă, se ia din albuşul spumă şi cu Iama unui cuţit se netezeşte suprafaţa lăsând-o să fie puţin bombată, apoi se împinge albuşul din lingură cu ajutorul unei linguriţe în cratiţa cu lapte. Pentru ca albuşul să cadă uşor de pe lingură, aceasta se udă în apă, înainte de a fi băgată în albuş.
Se formează astfel 4—5 ouă din albuş, nu mai multe, ca – să aibă loc în cratiţă. Se ţin mai puţin de două minute pe o parte, se întorc pe cealaltă şi se ţin încă pe atâta. Se scot cu lingura cu găuri, aşezindu-te pe o sită, ca să se scurgă. Se continuă apoi tot aşa mai departe, până ce am fiert tot albuşul. Pentru ca acesta să rămână frumos crescut, de două lucruri să se ţină seamă: Să nu fiarbă laptele în clocote mari când se pune albuşul, şi acesta săi nu se ţie prea mult la foc.
Deoparte se freacă cele 6 gălbenuşuri cu 100 gr, de zahăr şi o linguriţa de feculă. (Aceasta poate fi înlocuită cu foarte puţină făină). Se toarnă cu încetul laptele strecurat, se dă cu lotul pe foc moale, amestecând, până începe să se lege. Când crema s-a răcorit, se adaugă o lingură cu rom, se toarnă în farfuria cu care va fi servită la masă, iar deasupra se aşează ouăle de albuş.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti