Ingrediente:
Pentru aluat:
-1 praf de sare,
– 6 linguri zahăr (cu vârf),
– 13 linguri ulei de floarea soarelui,
– 15 linguri apă minerală,
– 1 plic praf de copt,
– 1 vârf cuţit de amoniac,
– 1 linguriţă coajă de lămâie,
– 2 plicuri zahăr vanilat/vanilinat,
-făină cât cuprinde (astfel încât să putem să-l întindem pe masă).
Pentru umplutură:
– 2 kg mere,
– 2 linguri zahăr,
– 10-15 gr scorţişoară,
– 3-4 linguri griş (rase).
Pentru tapetat tava:
– 1 lingură margarină sau ulei,
– 1 lingură făină.
Mod de preparare:
Aluatul:
Se amestecă ingredientele: zahăr, ulei, apa minerală, praf de copt, amoniac, sare, coajă de lămaie şi zahărul vanilat într-un vas până când se dizolva zahărul apoi se adaugă făina rânduri rânduri şi se amestecă până aluatul este bun de întins pe masă (şi nu se lipeşte de mâini). Acest aluat se împarte în 2 părţi egale şi se întind ambele părţi pe masă pentru a fi puse în tavă.
Umplutura:
Se spală merele şi se dau pe răzătoare (pe tăişul mare). Se pun într-o cratiţă şi dau la foc mic, după ce îşi lasă puţin suc se adaugă şi 2 kg. de zahăr şi se mai ţin pe foc 5 min. amestecând în ele din când în când pentru a nu se lipi. Se ia focul şi se lasă merele la răcit, când sunt aproape reci(călâi) se adaugă scorţişoară şi se amestecă.
Se dă drumul la cuptor pentru a se încălzi şi se ia tava care se unge cu margarină/ulei şi se tapetează cu făină. Se ia una dintre cele 2 aluaturi întinse pe masă şi se aşează în tavă, peste el se adaugă 1-2 linguri griş împrăştiat pe toată suprafaţa aluatului şi peste el se pun merele. Peste stratul de mere se adaugă din nou 1-2 linguri de griş pe toată suprafaţa şi peste cel de al II-lea aluat. Astfel tava se dă la cuptor până când trece testul cu scobitoarea (nu se mai lipeşte aluatul pe scobitoare).
Când este coaptă plăcinta este scoasă din cuptor şi lăsată să se mai răcescă. Apoi se poate tăia şi servi.
*Tava în care am facut are dimensiunile de 33×34, deci dacă tava pe care o aveţi are altă suprafaţă adaptaţi cantităţile.
*Aluatul trebuie sa aiba consistenţa plastilinei.
*Merele puteţi să le curăţaţi de coajă, mie îmi plac nedescojite, coaja are vitamine.
*Nu adăugaţi zahărul de la început în mere pentru că o să se lipească.
*Grişul absoarbe sucul merelor şi dă voie aluatului să se coacă, dacă stoarceţi merele de suc nu mai adăugaţi grişul.
*În locul tapetării cu margarină /ulei şi făină puteţi folosi hârtie de copt.
Reţete de post