Pentru foaie: 400-500 g făină albă, de calitate (se începe cu cca 400 g şi se mai adaugă până la 500 g, pe parcurs, dacă mai este nevoie); 1 pachet margarină pentru gătit (250 g); 2 linguriţe praf de copt; 1 lingură oţet; 5 linguri apă
pentru varza călită: ingredientele şi modul de preparare sunt date în reţeta de varză murată călită (reţeta 155)
tavă de cca 700 cm2
Umplutura: Varza călită se amestecă cu puţin sos alb (reţeta 13) sau cu sos de tomate (reţeta 16), în care s-a adăugat puţină făină, pentru ca umplutura să fie mai consistentă.
Foaia de plăcintă poate fi cumpărată din comerţ, dar e preferabil să se prepare în casă. Pentru aceasta, se amestecă făina (400 g – se păstrează circa 100 g pentru necesităţi ulterioare) cu praful de copt stins cu oţetul, cu apa şi cu margarina ţinută în prealabil cel puţin o oră la temperatura camerei. Pentru a îngloba margarina în aluat, trebuie să fie suficient de moale încât să se poată pasa cu o furculiţă. După ce aluatul s-a uniformizat şi a căpătat o consistenţă comparabilă cu a plastilinei, se continuă frământatul şi bătutul său (recomandabil încă 10 minute) pentru a deveni mai fin.
Apoi aluatul bine bătut se împarte în două jumătăţi: una din ele se întinde până ce se obţine o foaie de dimensiunea tăvii de copt (de circa 22×32 cm în acest caz) şi se pune în tava unsă şi tapetată cu puţină făină.
Peste foaie se pune umplutura repartizată cât mai uniform şi apoi se acoperă cu a doua foaie de plăcintă, obţinută prin întinderea celeilalte jumătăţi de aluat.
Înainte de a fi pusă la cuptor, plăcinta trebuie înţepată de mai multe ori cu furculiţa, pentru a nu se deforma sau a nu se rupe, dacă se umflă în timpul coacerii.
Plăcinta se ţine la cuptor, la foc mediu, 30—45 de minute. Este gata când este bine rumenită.
Mihai Băşoiu, 205 reţete de post