Prăjitură cu curmale
100 g nuci, 3 linguriţe carob, 200 g curmale, 2 lingurițe miere, sucul de la 1 lămâie, 200 g nucă de cocos rasă.
Nucile se pisează în râşniţă, şi apoi se amestecă cu carobul şi curmalele date prin maşina de tocat. Compoziţia se întinde cât se poate de subţire pe o folie de plastic. Deasupra compoziţiei se pune o altă folie de plastic, care se presează apoi bine de tot cu sucitorul sau chiar cu mâinile.

Separat, cocosul se amestecă cu mierea şi cu sucul de lămâie.

Acest amestec se întinde omogen peste compoziţia întinsă, având grijă să îndepărtăm folia de deasupra. După ce s-a întins bine pe întreaga suprafaţă, se rulează cu grijă, cu ajutorul foliei care se află sub compoziţie, aceasta îndepărtându-se treptat. Ruloul subţire obţinut se pune pe o tăviţă lungă şi apoi se dă la frigider cel puţin câteva ore pentru a se întări bine. Prăjitura se tare bucăţi de cca. 1,5 cm lăţime.

Elena Pridie, Rețete pentru sănătatea noastră

Alte rețete găsiți aici.

Vitamina B3 sau PP (niacina) – Poate fi sintetizată în organism, pornind de la aminoacidul numit triptofan.

Are rol în producerea de energie, transmiterea influxului nervos şi în sinteza acizilor graşi şi a unor hormoni (testosteron, estrogen, progesteron, cortizon, insulina, tiroxina). Surse: Cereale integrale, pâine integrală, germeni de grâu, smochine, curmale, avocado, unt de arahide, ficat, carne de pui, peşte, ouă.

Vitamina B9 (acidul folic) – Este esenţială în sinteza aminoacizilor şi a proteinelor. Participă la formarea hemoglobinei (pigment al globulelor roşii care transportă oxigenul Ia celulele corpului). Surse: legume verzi, morcovi, avocado, caise, fasole, grâu integral, porumb, migdale, castane, gălbenuş de ou, ficat.