Se socoteşte la 1 kg. de făină 15—20 gr. de drojdie presată, iar cantitatea de apă atârnă de calitatea făinei.
În general se cere cam 1/2 l de apă la 1 kg de făină şi vara se pune ceva mai multă, faina fiind mai uscată. Se cerne făina in covată şi se lasă să stea aşa câteva ore acoperită, ca să capete temperatura bucătăriei. Deoparte se moaie drojdia cu puţină apă caldă (nu fierbinte, căci plămădeala n-ar mai creşte). Într-o strachină potrivită se pun câţiva pumni din făina cernută. Se face loc la mijloc, se toarnă drojdia muiată, se amestecă, adăugând încă puţină apă până se face plămădeala potrivit de moale. Se bate până începe să facă băşici. Se presară puţină făină deasupra, se acopere cu un şervet şi se Iasă să crească la căldură. Când a crescut se pune in covată cu faină cernută mai înainte, se adaugă câte o linguriţă de sare la kilogramul de făină şi se toarnă câte puţină apă caldă, frământând bine cu amândouă mâinile, până nu se mai lipeşte de mâini. Aluatul trebuie să fíe potrivit de tare, nu prea moale. Se presară făină, se acoperă şi se lasă cu covată la loc cald să crească. Când aluatul a crescut, se iau bucăţi din el, se dă formă rotundă sau lungă, după cum dorim, pe masa de aluat presărată cu făină. Se aşează la rând pe o scândură sau o tavă mare şi se pun iarăşi pe cuptor, sau în alt loc cald şi fără curent, ca să crească frumos. În timpul acesta ne îngrijim de cuptor. Acesta trebue să fie ars bine. Se curăţă cenuşa şi cărbunii, iar gura cuptorului se şterge cu o cârpă udă prinsă de un băţ. Cuptorul e potrivit de fierbinte atunci când, aruncând înăuntru puţina făină de porumb, aceasta se rumeneşte îndată, fără să ardă.
Cu ajutorul unei lopeţi speciale, presărată cu făină, se aşează pâinile în cuptor. Dacă cuptorul e prea încins, se lasă capacul foarte puţin deschis, Se ţine până creşte pâinea şi se rumeneşte frumos. Timpul de coacere atârnă de mărimea pâinilor şi de fierbinţeala cuptorului.
Ca şi cozonacii, pâinea se poate coace şi în cuptorul maşinei de gătit, dar creşte mai puţin frumos.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti