Rasol cu măsline, Rasol la cuptor, Gulaş, Sarmale cu varză dulce, Sarmale de varză acră
Rasol cu măsline
Curăţă, scoate seminţele şi toacă un kilogram de tomate. Pune-le într-o cratiţă cu 4 sau 5 linguri de untdelemn, adaugă sare, piper, pătrunjel tocat şi un căţel de usturoi. Un sfert de ceas toate acestea să se coacă domol într-o cratiţă acoperită. Apoi adaugă în cratiţă 500 g de rasol rece tăiat în bucăţi cât o nucă. Să pâlpâie un sfert de oră.
Unii mai pun măsline negre sau verzi sau ciuperci săltate în unt. Se mai adaugă, după voinţă: piurea de cartofi, cartofi copţi în unt sau untdelemn ori macaroane.
Rasol la cuptor
Tai rasolul felii, tai şi toci câteva pătlăgele roşii; 2-3 căţei de usturoi tocaţi cu pătrunjel. Rumeneşti carnea cu ceapă în unt, umpli până ce acoperi carnea cu apă sau zeamă de came. O coci, acoperită pe maşină sau descoperită şi cu caşcaval ras deasupra, la cuptor.
Gulaş
Iată o mâncare destul de bine cunoscută în România. O dăm, totuşi, din cauză că, bine pregătită cum vom arăta aci, este o mâncare delicioasă. Rumeneşti în unt proaspăt sau în untură, dacă o poţi digera, costiţă afumată, cam 250 g. Apoi, peste această costiţă, pui un kilogram de came dc vacă (pulpă) tăiată în bucăţi potrivite, ca să se rumenească la rândul ei. Carnea o dată rumenită, pune câteva cepe tăiate în felii mari. Pe când fierbe foarte domol, pui sarea şi multicel ardei roşu, cam o lingură dc supă. Pui şi câteva tomate fără pieliţă şi seminţe, doi căţei de usturoi tocaţi şi buchetul. Stropeşti cu un păhăruţ dc coniac pe care-l aprinzi. Apoi torni puţină apă şi laşi să fiarbă.
După vreo 2-3 ore de fiert, adaugi un morcov tăiat în rondele şi atâţia cartofi tăiaţi în bucăţi mici câţi doreşti. Va fierbe aproape o oră. În Ungaria se pun în gulaş şi găluşte de făină cu ouă. După ce amesteci aceste două elemente, pui sare, pui şi puţină apă caldă, amesteci până ce se întăreşte coca. După aceea o întinzi pe o scândură, tai bucăţelele cu un cuţit şi le arunci în apa fierbinte şi sărată. După 10 minute, scoţi găluştele, le scuturi de apă şi le prăjeşti în unt.
Sarmale cu varză dulce
Faci tocătura ca şi pentru chiflele prăjite sau, în loc de carne de vacă, pui jumătate came de viţel sau de vacă şi jumătate de porc; sau, în locul cărnii de porc, pui came de cârnaţi de porc cumpăraţi de la cârnăţărie. Pui în tocătură un ou la o jumătate de kilogram de carne, ceapă prăjită, miez de pâine muiat în zeamă de came sau lapte, sare, piper. Amesteci bine. Foile de varză le moi mai întâi în apă fierbinte, apoi le scoţi cotoarele, faci sarmalele mici, nu mai mari decât jumătate din degetul cel mare dc la mână, şi le prăjeşti în unt proaspăt. Apoi le aşezi în cratiţă cu rânduri de costiţă afumată. În mijloc pui buchetul. Umpli cu zeamă de carne şi stropeşti cu un păhăruţ de vin alb. Pui la cuptor din ajun, punând deasupra un rând de pătlăgele roşii. După ce s-au gătit, le tragi afară, iar a doua zi le reîncălzeşti, în cuptor, în prealabil punând deasupra bucăţele de unt proaspăt, smântână, după cantitate. Serveşti.
Sarmale de varză acră
Faci tocătura la fel ca cea pentru sarmalele de varză dulce, dar foile nu le mai treci în prealabil prin apă fierbinte. După ce ai răsucit sarmalele, nu le mai prăjeşti în unt, ci le pui direct în cratiţă, punând printre rânduri bucăţele dc costiţă afumată sau de slănină grasă Ia mijloc pui buchetul. Umpli cu zeamă de came, zeamă de varză acră şi un păhăruţ de vin alb sau chiar două.
Deasupra aşterni un rând des de pătlăgele roşii. Pui la cuptor din ajun, întocmai ca sarmalele de varză dulce, le reîncălzeşti a doua zi timp de o oră şi serveşti.