1 cană de fasole boabe, 1 ceapă, 1 morcov, 1 păstărnac, 2 legături de lobodă roşie sau albă, 1 legătură de usturoi verde, 1/2 l borş, 1 lingură de ulei, sare, leuştean.
– Se alege fasolea, se spală în două ape reci sau călduţe şi se pune să dea în clocot cu apa rece cât s-o acopere.
– Se aruncă apa, se umple oala cu apă rece şi se lasă fasolea să fiarbă cu un păstârnac întreg. (Păstârnacul sau rădăcina de pătrunjel au multă dul¬ceaţă şi aceasta dă fasolei un gust deosebit de bun).
– Când bobul de fasole s-a înmuiat uşor se pune zarzavatul tocat fideluţă (julien), împreună cu usturoiul tocat fin şi loboda spălată şi tăiată fâşii.
– Fierb împreună douăzeci de minute după care se pun: borşul fiert separat şi spumuit, sarea necesară şi leuşteanul tocat fin.
– Borşul de fasole se serveşte cald, cu pâine şi ceapă verde alături sau rece cu mămăliguţă caldă.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92