4 sardele, 2 castraveciori muraţi, 1/2 ceapă, 1 linguriţă de mărar tocat, 2 gălbenuşuri fierte tari, 4 linguri de unt, 1/2 linguriţă de muştar, sare (porţii pentru 3-4 persoane).
– Pasta de sardele se pregăteşte cu o seară înainte şi se ţine la rece.
– Se fierb ouăle 6 minute, se ţin în apă rece şi se decojesc.
– Gălbenuşurile se trec prin sită sau răzătoarea mică şi se pun în farfurie adâncă. Peste gălbenuşuri se pun untul, puţină sare, mărarul tocat fin si muştarul. Se freacă spumă. După gust se poate condimenta pasta şi cu 1 ceapă tocată fin.
– Se curăţă sardelele de oase şi se toacă mărunt.
– Se curăţă castraveciorii de coajă, se toacă fin, se scurg şi se pun peste amestecul de ouă. Se adaugă şi pasta de sardele. Se omogenizează iiiiestecul şi se foloseşte pentru tartine.
– Pâinea se taie felii subţiri care se prăjesc pe ambele părţi pe plita caldă sau în prăjitor.
– Se ung fierbinţi cu untul de sardele şi se servesc imediat lângă ceai de plante sau lapte cald.
– Fiind picante, aceste tartine se pot asorta cu frunze de salată verde, frunze de andive sau felii de roşii.
– Se ornează cu felii de albuş de ou presărate peste pasta de sardele alternând cu frunze tocate de salată sau de andive (iama) sau cu felii de roşii, castraveţi sau ardei (vara).
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92