Şalăul Doamna Casei, Şalăul Ţica, Şalăul duduiei
Şalăul Doamna Casei
Toacă câte o lingură de ceapă şi pătrunjel şi subţiază în rotogoale 100 g ciuperci. Taie o pătlăgea roşie, după ce i-ai luat pieliţa şi seminţele o sfărâmi. Pune unt într-o cratiţă, aşează jumătate zarzavaturile, apoi peştele, în sfârşit restul legumelor. Stropeşte cu un mare pahar de vin aib, presară 2 linguri de pezmet şi adaogă bucăţele de unt. Sărează şi piperează. Pune cratiţa pe maşină. Îndată ce a început fierberea bagă la coptor la foc tare şi lasă să se gratineze până ce zeama a scăzut pe jumătate.
Serveşte cu lămâie.
Şalăul Ţica
Pune într-o cratiţă unt pe care îl topeşti, ceapă tocată mărunt, puţin pătrunjel. Culcă şalăul deasupra şi varsă 3—4 linguri de vin alb, câteva linguri de apă până se acoperă peştele, zeama unei jumătăţi de lămâie şi 2 tomate, fără peliţă, fără seminţe şi tocate. Sare şi piper. Acoperă cratiţa şi laşi să fiarbă 25—30 minute.
Scoate şalăul pe o farfurie, şi toarnă de-asupra lichidul în care a fiert după ce i-ai încorporat puţin unt.
Dacă vreţi puneţi la cele două capete ale farfuriei rondele de pătlăgele vinete tăvălite în făină şi prăjite în untdelemn.
Şalăul duduiei
Într-o cratiţă pune unt, o ceapă rasă, puţin pătrunjel, 50 grame ciuperci tăiate subţire. Culcă şalăul de-asupra, adaugă 4—5 linguri de vin alb, 4—5 linguri de apă atât cât trebuie. După 5 minute de fierbere acoperi cratiţa. Pui înăuntru o lingură de unt amestecat cu o lingură de făină. Să fiarbă 15—20 de minute. Scoate şalăul pe farfuria de dat la masă. In lichidul în care a fost şalăul mai pune 50 grame unt, toarnă peste peşte şi pune puţin la cuptor.