Pentru foaia de plăcintă, v. în site Aluat de plăcintă: 500 g făină, 3 linguri ulei, 1 linguriţă sare, 1 ceaşcă apă caldă.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă cu mâna. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adăugând câte puţină apă caldă dacă mai trebuie. După ce a fost bine frământat şi bătut de masă, se lasă 10 minute la un loc cald (dar nu umed), acoperit cu un şervet tot cald (sau cu o cratiţă încălzită). Se întinde apoi o foaie cu vergeaua, se acoperă cu un şervet şi se lasă să stea un sfert de oră. Pe masa de bucătărie se pune o faţâ de masă curată, se presară făină, se pune foaia de aluat deasupra şi cu multă răbdare se întinde de jur împrejur cu grijă să nu se rupă, până ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a făcut subţire ca o foiţă de ţigară. Marginea rămasă groasă împrejur se rupe, iar restul se lasă să se usuce câteva minute, apoi i se dă întrebuinţarea dorită.
Pentru umplutură, aceleaşi cantităţi ca la „Plăcintă cu brânză” : 300 g brânză de vacă, 30 g unt proaspăt, 1/2 lingură făină, 2 ouă, 1/2 ceaşcă lapte, sare, 2 linguri unt , în plus 75 g zahăr, 25 g stafide, 2 linguri unt.
Se întinde o foaie de plăcintă . Se lasă câteva minute să se zbicească. Se freacă brânza de vacă cu untul, se pun ouăle, laptele, făina, zahărul, câteva stafide fără sâmburi, alese şi spălate şi un praf de sare. Se amestecă totul bine şi se pune cu lingura pe foaia bine unsă cu unt. Se întinde cu cuţitul, astfel încât stratul să fie de grosime egală. Se întorc pe masă părţile care atârnă în jos, ridicându-le cu marginea feţei de masă şi se stropesc cu unt. Se face un sul, cu ajutorul feţei de masă, care se ridică dinspre partea lungă a mesei. Se taie sulul în bucăţi de lungimea tăvii, astfel încât să încapă două sau trei bucăţi în tavă. Se unge tava cu unt, se aşază plăcinta, se stropeşte deasupra cu unt şi se coace la foc potrivit. Când este gata, se taie bucăţi, se aşază pe o farfurie, se presară zahăr şi se serveşte caldă. Se poate servi cu smântână.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti