Supă economică cu varză dulce, Supă de găluşte de raci, Borş cu potroace, Borş cu perişoare
Supă economică cu varză dulce
Taie o căpăţână de varză. O cureţi de foile cele verzi şi de coaste; o pui în- Ir-o tingire cu 50 g de slănină tocată şi puţin usturoi. După ce s-a rumenit slănina, torni peste ele doi litri de apă fierbinte, adaugi puţină sare, o bucată de câmat puţin rumenit în unt şi laşi să fiarbă. Cui îi place, poate să garnisească fundul castronului cu bucăţele de pâine sau franzelă prăjită şi să toarne supa peste ele, înainte de a da la masă.
Supă de găluşte de raci
Fierbi grăsime de la rinichi de vacă; iei o lingură bună din această grăsime şi o faci cu un ou, apoi îi adaugi puţin pătrunjel, sare, piper, puţin pesmet, o franzelă pisată mărunt, puţină făină. Frămânţi toate acestea cu lingura, amesteci cu cozile racilor, fierte, curăţate şi tocate; faci găluştele şi le pui să lîarbă în zeamă de came sau în bulion de pătlăgele roşii.
Borş cu potroace
Pui borşul să fiarbă cu ceapă şi pătrunjel, apoi pui potroacele în el, tăiate mărunt; fierte bine. Serveşti.
Poţi bate un gălbenuş în smântână şi să-l torni în supă, în momentul când se dă supa la masă. Unii fierb potroacele în apa în care s-a pus zarzavat. După ce a scăzut apa, care nu a fost prea multă de la început, decât atâta cât a trebuit să acopere bucăţile, se adaugă zeama de varză fiartă cu aceasta. La potroacele de gâscă, să nu fie zeamă mai mult de o jumătate de litru, când este fiartă.
Borş cu perişoare
Toci bine carnea de vacă, scoţându-i toate vinele; pui în tocătură miez de franzelă muiat în apă sau în lapte, sare, piper sau puţin ardei, un ou sau două (după cantitate) şi o jumătate de lingură de unt proaspăt. Faci perişoare, le tăvăleşti în puţină faină şi le pui să fiarbă bine în borşul ce fierbe. înainte de a servi, poţi să baţi un gălbenuş şi să-l amesteci în supă.
E mai bine să se fiarbă puţin zarzavat de supă în apă, cât să-l acopere, şi când este fiert se adaugă borşul, care a dat un clocot, cu o ceapă întreagă. Tot atunci se adaugă şi perişoarele. Zarzavatul se scoate întreg din supă, înainte de a se servi la masă. Unii taie în feliuţe subţiri o parte din el şi-l servesc o dată cu borşul.