Tocană de mânătărci (Hribi) și miel cu sbârcioci
Tocană de mânătărci (Hribi)
Pui de cu seară la muiat în apă căldicică o mână de mănătărci din care îţi iese o mulţime de mâncare să poţi mulţumi 3—4 persoane. Tai mânătărcile în felioare foarte subţiri ea pe tăiţei. Tai mărunt şi puţin pătrunjei şi mărar, daca gustul acestor verdeţuri place. Prepari apoi un sos cu 2—3 cepe tăiate mărunt şi prăjite în untdelemn, un vârf de cuţit cu făină, un pic de piper, sare şi bulion de roşii. În acest sos răstorni mânătărcile şi verdeaţa şi laşi să fiarbă bine, la foc nu prea tare, adăugând şi un păhărel de vin când sunt aproape fierte şi scăzute. Se serveşte rece.
Din hribi se mai prepară: un borş minunat, sarmale de post cu orez, pilaf şi varză.
Ţiu însă să adaug că, apa în care ai pus mânătărcile să stea o noapte întreagă, n-o arunci ci o întrebuinţezi la diversele mâncări după ce te-ai încredinţat că e bine limpezită şi curată.
Mânătărcile trebuesc cercetate şi curăţite una câte una ca să nu aibă viermi.
Miel cu sbârcioci
Mi-a mai plăcut, atunci când încă nu începusem seria regimurilor, acel fel de ciuperci numit „sbârcioci“. Se gătesc în Moldova. Iată prepararea:
Rumeneşti în unt bucăţi de miel. Sbârciocul îl cureţi de rădăcină, lăsându-i piciorul şi-l speli în câteva ape. După aceia îl tai, însă nu mărunt, dacă sunt mici îi poţi lăsa şi întregi. Îi pui apoi în apă ca să dea un colcot-două, îi scoţi, îi aşezi în cratiţă împreună cu carnea, umplând cu un sos pregătit cu unt şi puţină ceapă. Adaugi sare, pătrunjel şi mărar, laşi să fiarbă şi, când e aproape să scadă, adaugă atâtea linguri de smântână câte bucăţi de carn ai pus în cratiţă.