50 castane, 250 g zahăr, 5 ouă, 150 g unt proaspăt, vanilie, 150 g frişcă bătută cu zahăr. Cremă de castane.
Se crestează coaja castanelor şi se fierb o oră într-o oală. Se curăţă de coajă şi se pun într-o cratiţă cu apă cât să le cuprindă. Se lasă să fiarbă până se moaie complet. Se scurg bine de apa care a mai rămas şi se trec prin maşina de tocat, apoi printr-o sită. Se amestecă cu zahărul pisat, vanilie şi gălbenuşurile puse pe rând. Se freacă bine până devine ca o cremă. Se amestecă apoi cu untul frecat spumă şi la urmă cu albuşurile bătute spumă. Se unge o formă cu unt, se toarnă compoziţia şi se coace la foc potrivit trei sferturi de oră. Când este gata tortul, trebuie să fie puţin moale la mijloc. Dacă se ţine prea mult la foc, devine aspru. Se lasă să se răcească în formă. Se răstoarnă, se glasează cu ciocolată sau cu cafea, iar deasupra se pune frişcă bătută.
Dacă se umple cu cremă, atunci se coace compoziţia în două forme de mărime egală. Când sunt gata, se lasă să se răcească, se pun una peste alta şi între ele cremă de castane:
40 castane. Sirop din 400 g zahăr şi 1 1/2 pahar apă, vanilie, 150 g unt, 2 linguri rom, 10-12 biscuiţi.
Se curăţă castanele. Se fierb apoi cu apă cât să le cuprindă, până se moaie. Se scurg bine de apă. Se trec prin maşina de tocat şi pe urmă prin sită. Se face un sirop gros din zahăr şi apă. Când este bine legat, se toarnă încet peste castane, se amestecă, apoi se pune cu totul la foc, împreună cu vanilia, frecând mereu ca să nu se prindă pe fund. Se ţine până se îngroaşă. Se freacă unt foare proaspăt, se amestecă cu castanele răcorite şi se adaugă romul.
Se îmbibă câţiva biscuiţi cu sirop cu rom şi se aşază pe o farfurie, astfel încât să formeze un fund peste care se va pune crema, cu cornetul de pânză sau de hârtie, în rânduri unele peste altele, în formă de cuib. În golul de la mijloc se aşază frişcă bătută cu zahăr.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti