Se spală vişine frumoase, coapte şi întregi. Se rup codiţele. Se umplu cu ele sticle mari, speciale pentru vişinată, de 3—4 kg, cu gâtul larg. Se pune un rând de vişini, unul de zahăr tos sau pisat şi anume la 1 kg de vişine se pune 3—400 gr. de zahăr. Deasupra se toarnă alcool de 90 grafe până acoperă vişinele pe jumătate. Se leagă sticla cu hârtie pergament şi se pune într-un loc la soare. Se ţine aşa câteva săptămâni, scuturând uşor sticla la câteva zile, ca sa cuprindă alcoolul toate vişinile.
După plăcere, se poate servi vişinata tu vişine cu tot, sau numai zeama, iar vişinile se servesc deoparte, presărate cu zahăr pisat, sau se pun să fiarbă într-un sirop slab de zahăr şi apă, şi se servesc ca compot.
Dacă ni se pare vişinata prea tare, se poate slăbi cu sirop de zahăr.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti