-1 cană de orez;
-4 căni de apă;
-2 legături ştevie (20 frunze mărime potrivită);
– 2 cepe;
-codiţe de ceapă verde de la 5 fire de ceapă;
– 1 lingură vegeta;
-1 lingură pastă de tomate sau 1 pahar suc de roşii;
– 1 linguriţă boia de ardei dulce;
-2 linguri ulei;
– sare.
Orezul bine ales şi spălat se pune la fiert în 4 căni cu apă, în ultimele 5 minute adăugându-se vegeta.
Între timp, se fac următoarele:
– frunzele de ştevie, spălate bine, se opăresc timp de 1 minut (nu mai mult!) într-o cratiţă cu apă; apoi se scurg bine şi se toacă mărunt;
– ceapa şi frunzele de ceapă verde se spală, se toacă mărunt şi se călesc timp de 2-3 minute cu 2 linguri de ulei şi 1 lingură apă.
Când orezul a fiert (aprox. 20 minute) (trebuie să mai aibă puţină zeamă deasupra), se pune într-o cratiţă puţin mai mare, amestecându-se cu ştevia tocată, ceapa călită şi se adaugă pasta de tomate sau sucul de roşii, boiaua de ardei şi sarea. Totul se amestecă bine şi se mai pune puţin pe foc mic cam 2 minute, amestecându-se bine. Se serveşte cu smântână sau iaurt, alături de chifteluţe, drob.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa