
3- 4 vinete mari, 500 g roşii, 4 linguri ulei, 1/2 linguriţă zahăr, 2 linguri făină, 1 căpăţână usturoi, sare.
Se taie vinetele pe lungime şi lăţime în opt, se opăresc cu apă clocotită şi se ţin 15 min sub presă (se aşază pe un fund de lemn şi se acoperă cu altul peste care se pune o greutate). Se scurg bine, apoi fiecare bucăţică se tăvăleşte în făină şi se prăjeş te în ulei încins. Se aşază într-un vas care rezistă la cuptor (de piatră sau de sticlă de Iena), şi se varsă peste ele următorul sos:
În uleiul care a rămas de la prăjitul vinetelor se prăjeşte usturoiul tocat mărunt şi se amestecă cu roşiile curăţate de pieliţă şi seminţe, tăiate bucăţele mici, zahărul şi sarea. Se lasă să fiarbă cîteva minute cu vinetele. Se dau la cuptor pentru 15-20 min. Se servesc reci.
Maria Deleanu, Carte de bucate