
Ingrediente 300 g orez, 3 morcovi, 3-4 cepe, 1 ţelină mică, 1 rădacină de pătrunjel, 4-5 linguri ulei, 1 legătură pătrunjel, 1 lingură vegeta, 250 g suc de roşii, 1 foaie de dafin, 1 crenguţă de cimbru şi 1 varză mare acră sau dulce, 1 cartof crud ras, 1 lingură boia dulce.
Mod de preparare Morcovul, ţelina, rădăcina de pătrunjel se dau prin răzătoarea mare, ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă toate cu apă, ulei şi vegeta. După ce s-au înăbuşit, punem orezul cu o cană de apă şi amestecăm ca să nu se prindă de fund. Când este gata, oprim focul şi punem cartoful dat prin răzătoarea mică, verdeaţa tocată fin şi o lingură de boia dulce. Se amestecă şi se împachetează sărmăluţe potrivite. Acestea pot fi făcute cu foi de varză sau de viţă. Se aşează în cratiţă cu grijă în formă rotundă, în mai multe straturi, iar deasupra se pune sucul de roşii, se presară puţină varză tocată mărunt şi se pune apă. Se fierb pe flacără câteva clocote, iar după aceea se pun la cuptor şi se mai fierb 30 de minute. Sarmalele se servesc cu mămăliguţă.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob