Plăcintă cu stafide
600-700 g stafide, 2 căni stafide, 1 cană apă, 1/2 cană ulei, 1 lingură coajă rasă de lămâie, 1 lingură suc de lămâie, 25 g drojdie, 1 vârf cuţit sare..
Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă şi împreună cu sarea, într-un castron mare, se pun cam 1/2 kg făină, drojdia dizolvată, uleiul, apa, coaja rasă de lămâie şi se frământă bine. Se adaugă făină cât să rezulte un aluat care se desprinde uşor de pe mâini. Aluatul se lasă apoi la crescut 30 minute, într-un loc călduţ. După aceea, se împarte în 4 părţi. Din fiecare parte se întinde o foaie de dimensiunea tăvii mari de la aragaz. Peste foaie se presară 1/2 cană de stafide. Apoi foaia se rulează, se presează bine la capete şi se aşază în tava mare de la aragaz. La fel se procedează şi cu celelalte 3 foi. Cele 4 rulouri, aşezate în tavă, se dau la cuptor, la foc potrivit. Este gata în cca 40 minute. Se scoate tava din cuptor şi se acoperă cele 4 rulouri cu un prosop de bucătărie, subţire, curat şi umezit puţin cu apă. Se lasă aşa cca. 1 oră. Se taie apoi felii şi se serveşte ca desert. Excelent cu compoturi acrişoare.
Elena Pridia, Rețete pentru sănătatea noastră
Strugurii Compoziţie chimică: Apă: 72-73% Zaharuri fermentabile: 22-23,5% Acid tartric liber: 0,29% Alţi acizi organici: 0,30-0,35% Proteine: 0,7% Hidraţi de carbon: 16% Săruri minerale: Na 2 mg%,K 255 mg%,P 25 mg%, Ca 20 mg%, Fe 0,5 mg% Vitamine: A, B,, B2, niacină, C . În pieliţă se găsesc: taninuri 1,2%, substanţe lignoase insolubile cca 32,43%, acizi liberi 0,36%, substanţe minerale cca 2%, apă 64% Aliment cu valoare energetică mare: 70 cal/100 g.