Cartofi de post, Cartofi „Maire“, Crochete cu ardei şi conopidă, Cartofi cu ardei şi tomate, Cartofi chiftele

Cartofi de post

Cureţi cartofii, îi tai bucăţele, îi ştergi cu o cârpă curată şi-i prăjeşti în untdelemn. Prăjeşti ceapă în untdelemn, o pui peste cartofi, pui puţină apft. sare, pătrunjel, sos de pătlăgele roşii, piper şi lași să fiarbă. Când a scăzut sosul, dai la masă.

Cartofi „Maire“

Specialitatea unui restaurant foarte cunoscut din Paris.

Fierbi cartofi în apă sărată, îi cureţi, de îndată ce i-ai scos din apă, şi îi tai în rondele. Pune-i într-o oală largă şi torni peste ei lapte fierbinte până ce n acoperi cu totul. Pui sare, piper şi nucşoară rasă. Pui cratiţa pe foc tare, ca să scadă laptele cu două treimi, apăsând mereu fundul oalei cu lingura de metal. Când a scăzut destul, retragi oala de pe foc şi-i adaugi, în bucăţele mici ţi treptat, unt proaspăt. Cantitatea: 500 g pentru un kilogram de cartofi.

Crochete cu ardei şi conopidă

Fierbi cartofii şi-i striveşti spre a face o piurea în altă parte fierbi conopidn, având grijă să arunci întâia apă, care de multe ori conţine toxine vătămătoare. Desparte conopida în buchete mici şi curăţă cozile de înveliş Amestecă bine conopida cu piureaua de cartofi. Lasă să se răcească. Fiul crochete, le tăvăleşti în ou şi pesmet şi le prăjeşti în unt.

Cartofi cu ardei şi tomate

Taie mărunt cartofi, tomate, ceapă şi ardei graşi sau din cei lungi, după gust. Proporţia legumelor e la voia fiecăruia. Unge cu unt sau untdelemn o cratiță de pământ. Pune legumele alternând în straturi şi lasă să fiarbă pe foc domol. Dacă tomatele nu lasă destulă zeamă, pune puţină apă sau zeamă de carne, dacă ai întrebuinţat unt.

Cartofi chiftele

Coace cartofi în spuză, curăţă-i bine şi pisează-i în piuliţă cu smântâni, trece-i prin sită, amestecă-i cu unt, cu pătrunjel, gălbenuş şi cu albuşuri bătute. Fă din acestea chiftele, tăvăleşte-le în pesmet şi rumeneşte-le cu unt fierbinte. Unii pun şi puţin zahăr şi puţină apă de flori.