Mere portugheze, Mere Demidoff, Mere cu orez, Orez cu caise, Orez cu vişine, Orez cu piersici, Torte

Mere portugheze, Mere Demidoff, Mere cu orez, Orez cu caise, Orez cu vişine, Orez cu piersici, Torte

Mere portugheze

Ia câteva mere, curăţă-le şi scoate-le tot mijlocul netrebuincios. Pune în găuri zahăr şi puţin unt, apoi aşază-le într-o tavă de cuptor unde s-a pus puţină apă şi puţin unt. O jumătate de oră, la cuptor, domol. Apoi, umple interiorul merelor cu gelatină de coacăze sau de caise.

Mere Demidoff

Ia câteva mere şi scobeşte-le adânc. Miezul scos fă-l compot, trece-l prin sită şi adaugă-i: două albuşuri bătute ca zăpada, o lingură de supă cu migdale pisate, două linguri pline de praf de zahăr. Umple cu acest amestec golurile merelor şi pune-le la cuptor cu puţin unt şi puţină apă în vas. Trei sferturi de oră, la foc domol.

Mere cu orez

Ia 125 g de orez, o jumătate de litru de lapte, un ou, 50 g de unt, o jumătate de kilogram de mere curăţate, 60 g de zahăr pentru sirop, 100 ml de apă, 100 g de zahăr pentru zahăr ars (caramel), puţină coajă de lămâie. Spală orezul şi pune-1 să fiarbă în lapte 30 de minute, având înăuntru coaja de lămâie. Când a fiert, amestecă oul şi lasă-1 să se răcească. în altă parte, fa un sirop cu 60 g de zahăr pus în 100 ml de apă; să fiarbă 10 minute. Adaugă merele şi, de îndată ce s-au muiat, trece-le prin sită. într-o formă în care ai uns pereţii cu caramel, aşezi un rând de orez, un rând de mere şi tot aşa, alternând şi sfârşind cu un strat de orez. La cuptor, 45-50 de minute. Când serveşti, garniseşte cu un compot de mere.

Orez cu caise

Fă un lapte cu orez, fără zahăr. Pune într-o tavă sau o cratiţă un rând de lapte cu orez, altul de compot de caise, acoperă cu un rând de orez, presară zahăr pisat şi aruncă şi câteva bucăţele de unt. Gratinează la cuptor 20 de minute.

Orez cu vişine

La fel.

Orez cu piersici

Tot la fel.

Torte

 

Ia două ouă, aceeaşi greutate de zahăr, aceeaşi greutate de faină. Bate ouăle, adaugă-i zahărul, apoi adaugă-i făina. Bate până ce aluatul e ca o pomadă. Untează forma pentru torte şi întinde aluatul cât mai subţire. La cuptor, fierbinte, 15 minute.