-1 l lapte;
-200 g orez;
-50 g zahăr;
-1 lingură margarină;
-arome (scorţişoară, esenţă vanilie etc.);
-1 vârf de cuţit sare;
-fructe din dulceaţă, sirop de fructe.
Orezul, curăţat, bine, spălat, se pune la fiert în 250 ml apă clocotită, într-o crăticioară, şi se lasă să fiarbă la foc mic lirnp de 10 minute, până când se umflă puţin şi scade apa. Se adaugă apoi laptele clocotit, 1 lingură margarină şi sare. Se iasă în continuare să fiarbă încet, încă aprox. 15 minute, la foc mic, cu tăbliţă sub cratiţă, acoperit, amestecând din când în când cu grijă ca să nu zdrobim boabele. Dacă se fierbe de la început direct în lapte, orezul fierbe mai greu, deoarece laptele conţine lactoză, care întăreşte orezul. Când este fiert, se adaugă zahărul şi aromele dorite. Se amestecă bine, se mai lasă 1-2 minute şi se opreşte focul, chiar dacă lichidul nu a scăzut complet. În următoarele 10-15 minute, până se răceşte, laptele va fi absorbit cu lutul. Se serveşte călduţ, cu fructe din dulceaţă sau sirop de fructe, ca masă de seară, şi este delicios pentru toate vârstele.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa
