Pentru aluat, v. aluat de unt şi smântână: 160 g făină, 125 g smântână, 149 g unt proaspăt, sare.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se pune la mijloc smântâna, untul proaspăt muiat puţin cu mâna şi un vârf de cuţit de sare. Se amestecă totul repede împreună, se adună ca o minge, se acoperă cu un şervet şi se lasă câteva ore la rece. Înainte de a-l întrebuinţa se împătureşte odată ca aluatul franţuzesc.
Este un aluat uşor de făcut şi foarte asemănător cu aluatul franţuzesc, când este reuşit.
Umplutura: 500 g mere, 1 linguriţă unt, zahăr, scorţişoară, 1 lingurită rom.
Se face foaia din aluat de unt şi smântână, se taie mici ronduri de 7 — 8 cm diametru şi se procedează la fel ca pentru plăcinta cu pere, înlocuind perele cu mere. Pentru umplutură se curăţă, se îndepărtează sâmburii şi se taie merele felii. Se încinge într-o cratiţă untul, se pun merele, ţinându-le numai până ce încep să se moaie. Se adaugă zahar, scorţişoară după dorinţă şi rom. Se întrebuinţează numai după ce s-au răcit de tot.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti