12 roşii frumoase, 600 g carne macră, 1 felie de pâine, 2 linguri orez, 1 ceapă, sare, 1 lingură untură, 2 linguri smântână.
Se face tocătura ca pentru ardei: Se dă carnea şi o felie de pîine muiată şi stoarsă bine prin maşina de tocat. Când carnea este slabă, se adaugă şi o lingură de jumări rămase de la topitul unturii.
Se aleg roşii rotunde, netede. Se taie capacul, se golesc şi se scot seminţele. Se umplu cu tocătura, se aşază capacul la loc şi se pun în cratiţă. Din miezul scos, trecut prin sită, se face un sos ca pentru ardei, se toarnă peste roşii şi se fierb înăbuşit la cuptor. Înainte de a servi, se adaugă smântână. Tocătura se poate pregăti de asemenea ca pentru musacaua de vinete: Se dă prin maşină carnea împreună cu morcovul şi cartoful crud. Se prăjeşte carnea şi ceapa tăiată mărunt cu o lingură de untură. După ce s-a răcorit puţin, se adaugă un ou, smântână, sare şi piper.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti