
2 scrumbii mijlocii, 3 cepe mari, 100 g măsline, 2-3 linguri ulei, 2-3 linguri oţet.
Se despică scrumbiile pe burtă, se scot icrele sau lapţii şi se ţin în apă puţin călduţă timp de 5-6 ore. Se spală apoi în apă rece, se curăţă de pieliţă trăgând-o de la cap la coadă, se scoate şira spinării cu toate oasele mari, se taie în bucăţi late de două degete care se aranjează apoi una lângă alta pe o farfurie lungă, astfel încât să dea impresia că scrumbiile sunt întregi.
Ceapa dinainte curăţată şi ţinută la apă rece se taie, cu un cuţit bine ascuţit, rotogoale cât se poate de subţiri. Se aşază rotogoalele în jurul peştelui, iar peste ele măslinele fără sâmburi.
Se stropeşte cu ulei şi oţet.
Carte de bucate, Maria Deleanu