Se aleg 6 kg. de roşii frumoase, bine coapte. Se rup în două şi se pun într-o oală pe maşină. După primele clocote se dau deoparte, se trec prin sită, şi se pun în oala curat spălată, iarăşi la fiert. Se lasă să mai scadă, fără să se îngroaşe prea mult. Se adaugă: 1/4 kg zahăr, o jumătate lingură de piper alb englezesc, o jumătate lingură de piper negru, o jumătate lingură de boia de ardei, 2 linguri de muştar bun, o lingură de sare, şi 1/2 l de oţet de vin. Muştarul trebue muiat mai întâi cu puţin oţet. Când sosul e potrivit de fiert (să fíe ca un bulion de roşii subţire), se toarnă de fierbinte în sticle mici, se astupă cu dopuri fierte şi capsule colorate (vezi bulion, în sticle). Se ţin la loc răcoros şi uscat. Acest sos e foarte picant, asemănător sosurilor englezeşti şi se serveşte la fripturi.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti