
-500 g spaghete (sau alte paste făinoase);
-1 lingură făină;
-100 ml apă;
-1 lingură vegeta;
-1 linguriţă boia de ardei dulce;
-1 legătură verdeaţă;
-2 linguri ulei.
-legume în funcţie de sezon: ceapă, dovlecei, gulii, varză, conopidă, ardei – în cantitate totală cam de 1 kg (ceapă obligatoriu 2-3 bucăţi şi de asemenea 2-3 ardei, de preferat roşu sau gogoşar).
-2 linguri pastă de tomate sau 100 ml suc de roşii;
Spaghetele se pun la fiert în apă clocotită, în care se pune o picătură de ulei pentru a nu se lipi între ele. Se strecoară de zeamă şi se răstoarnă într-un vas Jena sau orice alt vas pentru cuptor, uns cu puţin ulei.
Legumele se curăţă, se toacă mărunt, fideluţă, şi se pun la călit cu ulei şi apă. Se amestecă mereu. După 3-4 minute se opreşte focul şi se răstoarnă legumele, uniform, peste spaghete.
Se face apoi sosul. Făina se amestecă cu pasta de tomate, vegeta şi se adaugă apă, treptat, puţin câte puţin. Sosul obţinut se toarnă peste spaghete şi legume şi compoziţia obţinută se dă la cuptor şi se presară verdeaţă tocată mărunt. Cine doreşte un aport caloric mai mare poate presăra o dată cu pătrunjelul şi caşcaval ras sau telemea.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa