
Ingrediente pentru Spumă de albuş cu sos de fructe: 1 albuş, 30 g zahăr; 50 g căpşuni sau zmeură, 5 g făină de griş sau de cartofi, 100 g apă, vanilie.
Mod de preparare Spumă de albuş cu sos de fructe: Se bate albuşul spumă adăugînd treptat 15 g zahăr şi vanilie. Într-o cratiţă mică cu 100 g apă clocotită se pune albuşul cu ajutorul unei linguri de masă, lăsând să fiarbă 1-2 min; apoi se întoarce pe cealaltă parte; se acoperă cratiţa cu un capac şi se mai lasă să fiarbă încă 2-3 min.
Se scoate albuşul fiert cu o lingură de spumă; se pune într-o sită şi se lasă să se scurgă bine de apă. Se aşază pe o farfurie şi se toarnă pe deasupra următorul sos de fructe; fructele, bine strivite, se amestecă cu zahărul şi cu făina; se pun pe foc amestecând continuu şi se lasă să dea un clocot, două.
Maria Deleanu, Carte de bucate