Ingrediente
Pentru aluat: 200 g apă minerală, 350 ml ulei, făină cât cuprinde, sare. Pentru umplutură: 2 kg mere, 300 g zahăr, 1 praf scorţişoară, 3 pliculeţe zahăr vanilat. Pentru umplutură se poate folosi şi brânză (în afara postului) sau dovleac.
Mod de preparare
Apa minerală şi uleiul se bat cu mixerul până devin o spumă. După aceea se adaugă făină cât cuprinde şi sare. Rezultă un aluat de consistenţă potrivită, care se împarte în patru părţi egale. Separat, se mixează o cană de ulei cu făină până se ajunge la consistenţa unei smântâni mai groase. Fiecare parte din aluat se întinde foarte subţire, iar pe fiecare foaie se întinde uniform smântână groasă din făină şi ulei. Se rulează cele 4 foi şi se pun la frigider 3-4 ore. După aceea, se scot de la frigider, iar fiecare sul se taie în 3 sau 4 bucăţi. Se întinde fiecare bucată cât mai subţire, se pune umplutura şi se rulează. Umplutura este compusă din mere date pe râzătoare, zahăr şi mirodenii. Rulourile astfel obţinute se pun în tava de aragaz, în care s-a pus o hârtie pentru copt. Fiecare rulou se crestează la dimensiuni de 7 cm. Se coc la foc potrivit, în cuptorul încălzit, aproximativ 40-45 minute. Se tapetează cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob