Borş cu peşte, Borş cu găluşte de peşte, Borş cu găluşte de raci

Borş cu peşte

Pui în borş ceapă, pătrunjel şi piper şi laşi să fiarbă. Speli, cureţi peştele bine, îl tai bucăţi măricele şi-l pui în borşul fierbinte, în care-l laşi numai un sfert de oră, descoperit. Peştii cei mai buni pentru supă sunt crapul şi morunul.

Mai gustos iese dacă se fierbe zarzavatul de supă cu puţină apă; când e pătruns, atunci se toarnă borşul, care a fiert deoparte, cu o ceapă întreagă. Se pune peştele când zeama a dat în fiert şi se lasă până se pătrunde bine. La sfârşit, se adaugă pătrunjel şi leuştean verde în castron. Unii pun şi hrean ras.

Borş cu peşte, Borş cu găluşte de peşte, Borş cu găluşte de raci Borş cu găluşte de peşte

După ce fierbi bine peştele, desparţi carnea de oase şi o toci, apoi amesteci puţin miez de franzelă muiat în untdelemn, o ceapă coaptă şi tocată, sare, pi­per; amesteci bine totul până ce devine ca o alifie. Din această tocătură faci găluşte mici, pe care le prăjeşti în untdelemn, apoi le pui în borş, ca să fiarbă. Această supă se poate face şi cu zeamă de varză.

Borş cu găluşte de raci

Aceste găluşte se fac tot ca cele de peşte, cu deosebirea că la felul acesta de ciorbă, după ce se scoate carnea din raci, restul se pisează bine, se fierb în borş şi, înainte de a se pune găluştele în acest borş, îl strecori. (Racii trebuie mai întâi fierţi).