07Ingrediente 500 g făină de secară, 500 g făină de grâu, 500 ml apă, 25 g drojdie, 2 linguriţe miere, 1 praf de sare, 50 g susan. Mod de preparare Se frământă un aluat pentru pâine : Într-un lighean mai mare se pune făina. Separat, drojdia se amestecă cu mierea până la completa dizolvare şi se adaugă apa călduţă. Se frământă un aluat de consistenţă potrivită care se pune la crescut într-un loc cald. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă să crească într-un loc călduţ. Dospitul depinde de temperatura camerei şi de cantitatea drojdiei. După ce s-a dospit, aluatul se răstoarnă pe o planşetă presărată cu făină şi se împarte în patru părţi egale, dându-le o formă lungă. Se lasă din nou, la dospit, 30 de minute, în tava de aragaz se pune o hârtie pentru copt şi se aşază pâinicile. Se presează cu susan şi se coc la foc potrivit. Sunt gata când se rumenesc frumos.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob