Se pregăteşte orezul cu lapte. Când e gata se adaugă o lingură de unt şi 2 gălbenuşuri. Se amestecă pe maşina câteva minute, şi se ţine deoparte, la cald. Se fierb vreo 12 caise frumoase, rupte în două, într-un sirop gros făcut dintr-un pahar şi jumătate de apă şi 300 gr. de zahăr. Se fierb la foc mic, cu multă grijă să nu se sfarme. Se scot pe o sită, ca să se scurgă. Se toarnă orezul într-o farfurie ce merge la foc, netezindu-l cu lama unui cuţit, ca să avem o pătură egală, de vreo 3 cm. înălţime, şi peste ea se aşează jumătăţile de caise. Se bat 5 albuşuri spumă cu 250 gr. zahăr, se toarnă deasupra aşa ca să acopere atât orezul, cât şi caisele. Se netezeşte cu lama cuţitului. Se dă la cuptor la foc potrivit vreo jumătate de oră. Se serveşte îndată ce e gata. Se poate face acelaş fel cu compot de mere, de pere, de piersici etc.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti