
Prepararea umpluturei: Se pune dinainte la prins într-o oală de lut 2 litri de lapte şi când e bine prins se toarnă cu smântână cu tot într-o oală cu 2 litri de lapte care clocoteşte. Laptele se brânzeşte. Se toarnă în strecurătoare şi se Iasă o jumătate oră să se scurgă, apoi se pune o jumătate de oră Ia presă, sub un fund, cu o greutate deasupra. Iese o brânză dulce, care se trece prin sită. La această brânză se adaugă 100 gr. unt proaspăt, frecat până se face o cremă, o lingură două de smântână, zahăr vanilat (pasca trcbue să fie dulce), 2—3 linguri de făină şi 4 albuşuri spumă. Compoziţia trebue să aibă consistenţa unei smântâni groase. Se îmbracă forma de pască cu aluat de cozonac, după cum am arătat mai sus, se întinde umplutura într-un strat mai gros, de 2—3 degete. Deasupra se fac din aluat gratii subţiri, se unge cu albuş, şi se umplu golurile dintre gratii cu migdale curăţate, şi tăiate in lung. Se coace o oră la cuptor, la foc potrivit.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti