Ingrediente pentru Calcan în vin roşu: 1 kg calcan, 1 ceaşcă vin roşu, 1 linguriţă făină; 1 lingură unt, 1 pătrunjel, 1 morcov, 1 ceapă; 2 cuişoare, 2-3 boabe ienibahar, 1 foaie de dafin, sare, 500 g cartofi.
Mod de preparare Calcan în vin roşu: Se curăţă calcanul, se spală bine, se taie bucăţi, se sărează şi se lasă să stea oră. Morcovul, pătrunjelul şi ceapa, spălate şi curăţate, se taie felii subţiri şi se aşază pe fundul unei cratiţe. Peste zarzavat se pun bucăţile de calcan, cuişoarele, ienibaharul şi foaia de dafin.
Se toarnă vinul şi 3-4 linguri de apă şi se pune să fiarbă la foc tare. Din clipa când începe să fiarbă, focul se face mic, se acoperă cratiţa şi se lasă să continue fiertul. Este gata atunci când un băţ de chibrit intră uşor în partea cea mai groasă a unei bucăţi de calcan.
Se scurge încet toată zeama în altă cratiţă, se adaugă în ea untul frecat cu făina, se amestecă şi se lasă să fiarbă încet până când sosul începe să se îngroaşe puţin. Se aşază peştele pe o farfurie de servit, în jurul lui se aranjează sferturile de cartofi fierţi, separat, peste care s-a turnat sosul strecurat.
În acest fel se pot prepara de asemenea şalăul şi ştiuca.
Maria Deleanu, Carte de bucate