Ingrediente
♦ 1300 ml apă
♦ 1 morcov mijlociu
♦ 1 rădăcină ţelină mijlocie
♦ 1 rădăcină mică pătrunjel
♦ 1 păstârnac
♦ 100 g ceapă
♦ 250 g cartofi
♦ 2 ardei graşi
♦ 1 dovlecel mic
♦ 1 pumn fasole verde (fiartă)
♦ 1 varză albă mai mică
♦ 4 roşii de mărime mijlocie
♦ o jumătate pahar untdelemn
♦ 2 linguriţe margarină vegetală
♦ 1 linguriţă făină
♦ 1 lingură pătrunjel verde
♦ o jumătate linguriţă zeamă de lămâie (sau sare de lămâie)
♦ sare, după gust
Preparare
Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, legumele (cartofi, dovlecei) se curăţă, se spală şi se taie cuburi, fasolea verde, fiartă (sau din conserve), se spală într-o sită sub jet de apă rece, ardeii se spală, li se scot cotoarele şi seminţele, se taie feliuţe, roşiile se spală şi se taie sferturi, verdeaţa se spală şi se taie mărunt. Morcovul, ţelina, păstârnacul şi pătrunjelul se spală, se rad mărunt şi se înăbuşă, într-o oală cu untdelemn încins, timp de 10-15 minute, adăugând, din când în când, apă.
Când sunt gata, se completează apa pentru ciorbă (1300 ml), se pun ceapa şi legumele (dovlecei, cartofi, varză, ardei, fără roşii şi fără fasolea verde). Se lasă să fiarbă până ce legumele sunt aproape moi. în acel moment se adaugă fasolea verde şi roşiile.
Din margarină şi puţină făină se prepară un sos uşor adăugându-l în vasul cu ciorbă. Se fierbe totul încă 10 minute, după care se drege gustul cu sare şi zeamă (sau sare) de lămâie.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press