
Ingrediente pentru Cozonac de post:
♦ 1 kg făină
♦ 500 g zahăr tos 250 ml untdelemn
♦ 2 pachete margarină vegetală
♦ 50 g drojdie proaspătă
♦ 1 litru apă
♦ 1 plic zahăr vanilat
♦ 1 lingură coajă de lămâie, rasă
♦ 1 linguriţă rom
♦ 1 linguriţă coajă de portocală, rasă
♦ 2 linguriţe sare
♦ 1 vârf de cuţit scorţişoară măcinată
♦ 1 vârf de cuţit cuişoare măcinate
♦ şofran, după gust
Preparare Cozonac de post:
În 500 ml (două căni de apă caldă) se dizolvă drojdia, se adaugă 1 ceaşcă de zahăr tos, 100 ml untdelemn, 2 ceşti cu făină şi se amestecă bine, apoi se bate cu o lingură de lemn. Se acoperă amestecul cu o bucată de pânză curată şi se lasă să crească, la căldură. Aceasta este „plămădeala”, între timp, într-o cană de apă caldă se dizolvă cealaltă ceaşcă de zahăr şi se adaugă: cuişoare, scorţişoară, şofran , coaja de lămâie, de portocale, zahărul vanilat. Într-un castron se pun margarina, restul de untdelemn şi se amestecă, într-un lighean mai mărişor se pune făina, se adaugă plămădeala, 1 cană de apă caldă şi restul de ingrediente (scorţişoară, cuişoare etc).
Aluatul trebuie să fie cât mai moale. În timp ce îl frământaţi, se pune puţină margarină caldă. Se frământă bine, timp de 30 de minute, până ce aluatul scoate bule de aer. Se acoperă cu un ştergar şi se lasă să crească la căldură. După ce a crescut şi şi-a dublat volumul, se pune în formele ţinute la căldură şi unse cu puţin untdelemn. Se coc în cuptorul încălzit, timp de o oră.
Atenţie însă, în forme cozonacul trebuie să ocupe doar jumătate din volum. Se unge cu untdelemn, apă, zahăr şi se pun bucăţi de miez de nucă şi stafide.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press