Ingrediente pentru Ardei umpluţi cu fasole:
♦ 6 ardei graşi
♦ 300 g fasole boabe
♦ 2 cepe
♦ 4 linguri făină
♦ 5 linguri untdelemn
♦ 1 lingură boia de ardei dulce
♦ 1 lingură pătrunjel verde tocat
♦ 1 lingură frunze ţelină tocate
♦ 2 căţei usturoi
♦ 2 tulpini tarhon
♦ 1 roşie
♦ sare, după gust
♦ piper, după gust
♦ 1 lingură margarină vegetală
♦ 1 linguriţă zeamă de lămâie
♦ zahăr, după gust
Preparare Ardei umpluţi cu fasole:
Ardeii se spală, li se scot cotoarele şi seminţele. Cepele se curăţă şi se taie în cuburi mici, apoi se călesc în 3 linguri de untdelemn încins până devin sticloase. Fasolea se alege, se spală, se pune peste noapte la înmuiat în apă rece, apoi se aruncă apa, se pune alta proaspătă, sare, după gust şi piper şi se fierbe până se înmoaie. Din 2 linguri de untdelemn făină, usturoiul curăţat şi tocat mărunt, se pregăteşte un rântaş deschis la culoare. Se toarnă peste fasole, se amestecă bine, se presară ceapa, pătrunjelul, boiaua şi frunzele de ţelină tocate şi totul se amestecă până se omogenizează compoziţia. Cu acest amestec se umplu ardeii, apoi ei se aşează într-o cratiţă. Fasolea rămasă se diluează cu puţină apă şi se toarnă între ardeii umpluţi. Se adaugă cele 2 tulpini de tarhon întregi şi se bagă cratiţă la cuptor până ardeii devin moi.
La sfârşit se pun feliile de roşie ca garnitură.
Din margarina vegetală, puţin zahăr, zeamă de lămâie şi pătrunjel cu puţină zeamă de la fasole se prepară un sos ce se toarnă peste ardei înainte de a-i servi.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press