
(12 porţii)
-6 cepe mari, sau 4 cepe mari şi codiţe de ceapă de la două legături de ceapă verde;
-4 ouă + 2 albuşuri;
-4 linguri orez;
-1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar ulei (2-3 linguri);
-2 linguri făină (sau 1 lingură făină şi 2 linguri fulgi ovăz).
-2 linguri pastă tomate sau 1 pahar mic suc de roşii (125 ml);
-2 linguri vegeta;
-1/2 linguriţă cimbru pisat.
Eventual: (una din următoarele ingrediente)
-2 linguri nuci pisate;
-2 linguri pateu de soia;
-100 g ciuperci fierte.
Orezul se alege, se apală şi se fierbe în 1 cană apă. În 20 minute este fiert. Se strecoară de eventuala zeamă care mai rămâne şi se pune într-un vas să se răcească, între timp, se pregătesc restul ingredientelor:
Ceapa se toacă mărunt (cu cât se pune mai multă ceapă, cu atât este mai bun drobul) şi se căleşte în puţin ulei şi apă (puţină, adăugându-se mereu). Când este gata (să fie la culoare tot albă, nu maronie, a nu se prăji!), se lasă să se răcească.
Se toacă mărarul şi pătrunjelul.
Într-un castron mare se pun orezul, ceapa călită (răcite), pătrunjelul şi mărarul tocat, cimbrul, vegeta, sucul de roşii sau pasta de tomate, faina şi se amestecă bine cu o lingură de lemn.
Pregătim vasul în care dorim să punem drobul la cuptor, ungându-l bine cu ulei pe fund şi pe margini (poate fi o tavă sau o cratiţă foarte întinsă). Separat, într-un castron mic, se bat foarte bine ouăle cu furculiţa sau cu telul. Le răsturnăm apoi în castronul mare cu restul ingredientelor, se amestecă bine, se gustă, la nevoie se mai adaugă sare şi se răstoarnă în vasul pregătit pentru cuptor.
(La această compoziţie se pot adăuga nuci pisate, sau pateu soia, sau ciuperci, dar drobul este la fel de bun şi fără acestea.)
Vasul se dă la cuptorul încălzit dinainte şi se lasă cam 1 oră la foc mic-mijlociu. Drobul creşte frumos (este foarte important ca ouăle să se pună în compoziţie la sfârşit de tot).
Când este gata, se scoate din cuptor şi apoi se taie în pătrate sau dreptunghiuri şi se serveşte cu diferite garnituri. Este foarte gustos şi săţios.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa