1 pahar apă, 100 g unt, 1 lingură rasă de zahăr, un praf de sare, 200 g făină, 4 ouă, untură pentru prăjit, 1 lingură zahăr vanilat.Se pun într-o cratiţă să se înfierbânte un pahar de apă, untul, zahărul şi sarea. Când apa începe să clocotească, se trage pe marginea maşinii şi se dă drumul, deodată, la toată făina. Se freacă repede ca să nu se facă cocoloşi şi se mai ţine pe maşină, frecând mereu, până se desprinde aluatul de pe cratiţă. Se dă cu totul la o parte şi după ce s-a mai răcorit, se pun pe rând ouăle. Nu se pune oul următor decât după ce primul a fost bine cuprins în pastă. Aluatul trebuie să fie potrivit de moale, dar să-şi păstreze forma acolo unde cade. Se ia cu o linguriţă din compoziţie, se introduce în untură fierbinte şi se rumenesc gogoşile pe ambele părţi. Se scot cu lingura cu găuri, se presară zahăr vanilat şi se servesc calde, cu sirop de fructe sau cu sos de ciocolată.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti