Ingrediente
10 gulii potrivite, 100 g ceapă, 3-4 linguri ulei, 250 g orez decorticat, 1-2 morcovi, 300 g suc de roşii, sare, 100 g smântână degresată, 1 legătură de mărar, 1 lingură boia ardei dulce.
Mod de preparare
Se aleg gulii tinere şi de aceeaşi mărime, se curăţă, se scobesc în interior şi se umplu cu o compoziţie de orez preparată astfel: ceapa tocată mărunt şi morcovii daţi prin răzătoarea mare se călesc cu apă, ulei şi sare. Când s-au călit bine, se adaugă orezul, după ce în prealabil a fost ales şi spălat. Se pune şi boia de ardei dulce, se stinge cu 1/2 litri apă clocotită, se amestecă şi se lasă pe foc domol să fiarbă acoperit 10-15 minute, după care compoziţia este bună pentru umplerea guliilor. Când se opreşte focul, se pune şi mărarul tocat fin. Se iau guliile, se umplu şi se aşază într-o tavă care se umple cu sos de roşii, se introduce la cuptor sau se lasă să fiarbă pe aragaz până se înmoaie guliile. Se pot servi cu smântână degresată.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob