Ingrediente:
500 g făină, 8 linguri ulei, 250 g lapte, 2 ouă, 25 g drojdie, 3 pliculeţe zahăr vanilat, coajă de lămâie, 1 praf sare. Pentru umplutură: 700 g brânză dulce, 200 g zahăr, 3 ouă, 100 g stafide, coajă de lămâie rasă, 2 pliculeţe zahăr vanilat, sare.
Mod de preparare
Aluatul se prepară la fel ca cel pentru cozonac: drojdia se dizolvă cu puţin lapte călduţ şi o lingură zahăr. Se adaugă o lingură făină şi se lasă să crească. Laptele, zahărul şi mirodeniile se pun la fiert. Când clocoteşte, se ia de pe foc şi se răstoarnă peste făină. Se amestecă cu o lingură de lemn şi se lasă la răcit (cât suferă mâna). Se adaugă ouăle bătute cu telul şi se frământă. Apoi, se pune maiaua de drojdie şi se încorporează complet în aluat. Uleiul încălzit în prealabil se adaugă treptat, şi se frământă bine, aproape 30 de minute. Aluatul se acoperă cu un şervet de bucătărie si se lasă să crească într-un loc călduţ. Dospitul depinde de temperatura camerei. Timpul mediu de creştere este de 1 -2 ore.
Din aluat se ia o parte şi, pe o planşetă unsă cu ulei, se întinde o foaie groasă de 2 cm şi de mărimea fundului formei în care se va coace. Într-un vas de Jena rotund, se aşează o hârtie pentru copt şi pe fundul formei se aşază foaia de aluat. Apoi, se mai ia o bucată de aluat, se pune pe planşetă şi se întinde în formă cilindrică. Aceasta se pune în două şi se răsuceşte ca un şnur, se aşază peste foaia de aluat, de jur împrejurul ei, şi se lasă la crescut într-un loc călduţ. Separat, brânza, zahărul şi mirodeniile se încorporează şi se pun în forma căptuşită cu aluat, întinzând compoziţia uniform. Se presară pe deasupra cu stafide şi se unge cu ou. Se coace în cuptorul încălzit, la foc moderat, 40-45 de minute.
Reţete de post